Veteranbiler

I norsk sammenheng regnes gamle eller historiske biler, motorsykler og lastebiler som er mer enn 30 år nå som veteranbiler. Betegnelsen ble tidligere kun brukt om kjøretøy produsert før 1919, tilsvarende det som på engelsk faller under The Veteran Era i bilhistorien.

1173240-vintage-mg-7

Det er i dag lovlig å kjøre rundt med registrerte, motorhistoriske kjøretøyer i Norge selv om de ikke oppfyller kravene som stilles til dagens biler. I den sammenheng bør det nevnes at den lovlige bruken av veteranbiler har mange bruksbegrensninger og man er nå pliktig til å betale årsavgift i likhet med mopeder og elbiler, samt stilles det krav til personskadeforsikring.

Veteranbil som hobby

Mange veteranbiler har eksotiske navn og er ettertraktet på grunn av sin sjeldenhet, i motsetning til dagens biler som oftest kommer fra store, multinasjonale og masseproduserende selskaper.

Flere bilentusiaster har også stor interesse av å restaurere gamle biler og bevare dem som en viktig del av kulturminnet. Dette er slettes ikke noe nytt fenomen da britiske Veteran Car Club ble stiftet allerede på 1930-tallet, mens Norsk Veteranvogn Klubb så dagens lys i 1952. Det finnes dessuten en rekke lokale veteranbilklubber, spesialklubber og merkeklubber, hvorav de fleste er tilknyttet Landsforbundet for Motorhistoriske kjøretøyer.

Treff og billøp

I løpet av året arrangeres det en rekke veteranbiltreff over hele landet og blant annet markeres Nasjonal Motordag på forsommeren i flere landsdeler. Det holdes også løp i diverse klasser inndelt etter type og alder på kjøretøy. I forkant av årets Flåklypa Grand Prix i Lom var det 450 påmeldte, noe som gjør dette til Nordens største veteranbilløp.

Den internasjonale organisasjonen International Historic Vehicle Organisation ble stiftet i 1998 og arrangerer i år FIVA World Rally i Sveits, der det ventes deltagere fra hele verden i det om lag 1100 km lange løpet som skal vare åtte dager til ende.