NM Rallycross

Årets første norgesmesterskap i rallycross gikk av stabelen 9.-10. mai på Grenland Motorsportsenter i Skien der hele 120 deltagere stilte til start. Klassene som inngikk i mesterskapet var supernasjonal klasse 1, der motorene er inntil 1600 ccm, klasse 2, med motorer fra 1600-2000 ccm, og klasse 3, som kjøres med motorer over 2000 ccm. Mesterskapet var også arena for årets første norgescup for klassene i rallycross nasjonal. Banen som ble brukt målte 1230 meter og bestod av 60 % asfalt og 40 % grus.

10589258-full-gas-genom-kurvan

Thomas Hårberg fra Verdal/Levanger kjørte inn til seier i klasse 1 i sin Citröen Saxo, mens Steinar Stokke fra Bergen vant klasse 2 med sin Mazda. Klasse 3 ble vunnet av BMW E30-sjåfør Hans-Jøran Østreng fra Trøgstad.

Rallycross er en hastighetskonkurranse som holdes på en bane som måler mellom 950 og 1400 meter. Disse har skiftende underlagt der 35-60 % må bestå av fast dekke som asfalt eller betong mens resten skal være løst dekke av grus, jord eller gress. Bilene som blir brukt i rallycross er enten spesialbygde eller modifiserte, og har oftest manuell giring og firehjulstrekk. I innledende runder i Norge skal bilene starte side om side med seks biler i hvert heat. I A-finalen får den føreren som har kjørt inn til best tid eller plassering og har fått flest poeng tildelt det beste startsporet.

Det arrangeres jevnlig løp som blant annet NM, Norgescup, Europamesterskap og forskjellige verdensmesterskap i rallycross. I Norge er dette begrenset til grenene Rallycross Nasjonal, Rallycross Supernasjonal og Divisjon 1.

Selv om den første norske konkurransen ble avholdt i Elverum så sent som i 1972 oppstod rallycross allerede i 1960-årenes Storbritannia. Siden EM ble arrangert fra 1976 har norske utøvere, ledet an av Martin Schanche, tatt mange seiere internasjonalt. Andre store navn er blant andre Petter Solberg, Bjørn Skogstad og Ludvig Hunsbeth.