Kort historie om bilen

Selv om mange anser Henry Ford som bilens oppfinner kan bilens historie spores mye lenger tilbake i tid. Et kjøretøy som brukte kraften fra en forbrenningsmotor hadde nemlig blitt oppfunnet av Etienne Lenoir allerede i 1862. Dessverre ble ikke denne ideen populær før i 1888 da Gottlieb Daimler og partneren William Steinway grunnla det første offisielle selskapet for bilproduksjon. Henry Ford, derimot, lyktes med å bygge sin første fungerende bil i 1896.

Sen og tvilsom

Dessverre var mange biler lite effektive og konstant utsatte for mekaniske sammenbrudd. Teknologien ble utviklet svært sakte og det var tvil om det noen sinne ville oppnås suksess med disse rare, nye kjøretøyene. Derfor forble bilen en obskuritet frem til Henry Ford nok en gang kom inn i bildet.

Bilens inntog i den moderne tid

En av de største hindringene var det svært sakte tempoet som karakteriserte bilproduksjonen. Som et resultat av dette ble bilprisene så høye at det kun var de ekstremt velstående som hadde råd. Henry Ford merket seg dette og raskt etterpå kom ideer som ledet til oppfinnelsen av samlebåndet. Masseproduksjon ledet nå til raskere byggetid, utskiftbare deler og kanskje det viktigste: En drastisk reduksjon i gjennomsnittspris. Dette resulterte i at bilen ble rimelig nok for millioner av amerikanere. Andre selskaper som Oldsmobile, Otis og Chevrolet ville selvsagt også ta del i suksessen og fulgte raskt etter.

Fra det 20. århundret og utover

Mens Ford Model T og andre biltyper ble regnet som revolusjonære for sin tid var disse designene svært intrikate, og det skulle rekke å bli første verdenskrig før effektiviteten og hestekreftene til bilmotorene ble dramatisk forbedret. Over tid var det andre utviklinger som for eksempel automatgir, firehjulsdrift, kraftige drivlinjer og det store mangfoldet av selskaper som gjorde slik at bilen ble et velkjent ord.

Nå som vi er godt inne i et nytt århundre bør vi bare forvente at disse smarte kjøretøyene fortsetter å utvikle seg.